Joakim Eide

Favorittfarge: Blå

Favorittord: Rettferdighet


Hvem er du og hvor er du?
Jeg bor og trives i Bergen. Jeg er både aktivist og kunstner. En engasjert og nysgjerrig transmann som vil løfte frem, og kjempe for, en verdig representasjon og rettferdig omverden.

 

Noen tanker/refleksjoner om serien din du presenterer?
(Hva er det)
Serien jeg presenterer er en refleksjon rundt mangfoldighet, synlighet og representasjon av mennesker i relasjon til identitet og kropp.

(Hvorfor er det)
Mine inspirasjonskilder er skeive melaninrike mennesker og transaktivisme. Det er på høy tid å ta et oppgjør med hvit, cis og heteronormativ standard for skjønnhet. Jeg ønsker å utvide horisontene av hva vi ser på som vakkert. Min tanke er at kampen for rettferdighet og sjansen til å bli hørt og sett, er både vond og vakker, og verdt å beundre i kunstens sfære.

(Hvordan føles det)
Det føles viktig å skape rom. Ofte settes minoriteter i en posisjon av å måtte skape den representasjonen de ønsker å se. Dette har vært en kilde til mye av mitt arbeid. Jeg vil gi et klart signal om at melaninrike mennesker og transpersoner er vakre og verdig!

 

Hvordan ser det ut i Skandinavia akkurat nå?
I Skandinavia er det fremdeles korona. Til tross for pandemien, er det mye arbeid som foregår omkring menneskerettigheter. Det siste året var første gang det har vært en Black History Month og Transgender Awareness Week i Norge. Beboere i Norge tar Black Lives Matter bevegelsen på alvor og tar oppgjør med sine egne problemer med rasisme og diskriminering. Norge har også nylig gitt transpersoner diskrimineringsvern i lovverket. Og i desember 2020 lanserte Foreningen FRI, Pasientorganisasjonen for Kjønnsinkongruens, Skeiv Verden, Skeiv Ungdom, Salam og FTPN en kampanje for å bedre helsetilbudet til transpersoner i Norge. Kampene for rettferdige og verdige liv fortsetter selv i karantene!

Forrige Neste
Bla opp

Bergen, Norway